Εξοικονομώ κατ οικον 2021 θεσσαλονίκη

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Σε εξέλιξη συνολικά επτά ενεργειακά έργα

Πόρους άνω των 80 εκατομμυρίων ευρώ έχει εξασφαλίσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για έργα ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια κτίρια αλλά και κατοικίες. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα έργα σε δημόσιες υποδομές, έχουν ενταχθεί για χρηματοδότηση δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης νοσοκομείων, σχολείων, κλειστών γυμναστηρίων, χώρων πολιτισμού, κτιρίων διοίκησης δημοσίων φορέων, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις κατοικίες, διασφαλίστηκαν πόροι άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να ενταχθούν προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» δικαιούχοι με κατοικίες εντός της Περιφέρειας. Το συγκεκριμένο, μάλιστα, έργο αφορά 2.225 κατοικίες.

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε ένα σύνολο ενεργειών και δράσεων που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να καλύψει την ανάγκη για ενεργειακή θωράκιση της περιοχής, μετά και τις σημαντικές αλλαγές που συντελούνται διεθνώς.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, «υπήρξε εγκαίρως πρωτοβουλία για την προετοιμασία και την υλοποίηση ενός πλαισίου έργων και δράσεων, εξοικονόμησης ενέργειας και μετάβασης σε πιο φιλικές στο περιβάλλον, πιο οικονομικές και πιο σύγχρονες μορφές ενέργειας». Ο ίδιος επισημαίνει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Σε αυτό το πλαίσιο ήδη έχουμε κάνει σημαντικότατα βήματα, όχι σήμερα που έχει ενσκήψει η ενεργειακή κρίση, αλλά τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να προετοιμάσουμε την περιοχή μας για δυσκολίες ανάλογες με τις σημερινές. Δυσκολίες, που λόγω της κλιματικής κρίσης και της εξάντλησης και διαχείρισης των ενεργειακών πόρων είναι πιθανό να πολλαπλασιαστούν στο μέλλον».

Η αρχή έγινε με το βιοκλιματικό κτίριο της Περιφέρειας

Η αρχή στην προσπάθεια υλοποίησης δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας έγινε από το νέο κτίριο υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη δυτική Θεσσαλονίκη, το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα βιοκλιματικά κτίρια στα Βαλκάνια. Σε αυτό το «πράσινο» κτίριο που διαθέτει προβλέψεις και αυτοματισμούς για τη μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος, το ποσοστό της εξοικονόμησης ενέργειας ανέρχεται στο 70%, ενώ οι ενεργειακές του ανάγκες σε θέρμανση και ψύξη καλύπτονται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από τη γεωθερμία. Στην υλοποίηση του στόχου της εξοικονόμησης ενέργειας συμβάλλουν, επίσης, οι ενισχυμένες θερμομονώσεις στο κέλυφος του κτιρίου, οι ενεργειακοί υαλοπίνακες που δυσκολεύουν τη μετάδοση της θερμότητας από ένα θερμό σε ένα ψυχρό μέρος, οι λαμπτήρες οικονομίας και πολλά ακόμη εξειδικευμένα συστήματα.

Πέντε ακόμη ενεργειακά έργα σε τροχιά υλοποίησης

Πέντε ακόμη ενεργειακά έργα της Περιφέρειας βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης. Σε αυτά περιλαμβάνονται η προμήθεια και λειτουργία ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων από δημόσιους φορείς, για την οποία διασφαλίστηκαν πόροι άνω των 10 εκατ. ευρώ προκειμένου δημόσιοι φορείς στην Περιφέρεια να αντικαταστήσουν ενεργοβόρα και παλαιά οχήματά τους με ηλεκτροκίνητα. Επίσης διασφαλίστηκαν πόροι άνω των 25 εκατ. ευρώ για την προμήθεια και λειτουργία ηλεκτροκίνητων απορριμματοφόρων, ενώ κονδύλια ύψους 15 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών συστημάτων σε όλες τις Μονές του Αγίου Όρους προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή του αυτονομία της Χερσονήσου του Άθω με καθαρή ενέργεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τον τρόπο αυτό αναμένεται να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας στην περιοχή, όπου εδώ και χρόνια η παραγωγή ενέργειας βασίζεται στη λειτουργία γεννητριών που καταναλώνουν πετρέλαιο και στην εκτεταμένη χρήση καυσόξυλων.

Δράσεις ενεργειακού χαρακτήρα περιλαμβάνονται και για τις επιχειρήσεις, δεδομένου ότι προβλέπεται η χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με επιλέξιμες δαπάνες αυτές που σχετίζονται με μείωση του ενεργειακού κόστους.

Τέλος εγκρίθηκε και είναι σε εξέλιξη το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ στη χώρα, που αφορά στην αντικατάσταση του ηλεκτροφωτισμού στο οδικό δίκτυο ευθύνης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Με την υλοποίησή του αναμένεται ουσιαστική μείωση στην κατανάλωση ενέργειας, καθώς 15.000 συμβατικές λάμπες αντικαθίστανται από νέας τεχνολογίας τύπου led.

Αναφερόμενος συνολικά στην προσπάθεια κάλυψης της ανάγκης για ενεργειακή θωράκιση της Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Τζιτζικώστας κάνει λόγο για αξιοποίηση, με τον βέλτιστο τρόπο, των διαθέσιμων ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων, εκ μέρους της Περιφέρειας, ώστε να μετατραπούν σε έργο μετρήσιμο για όλους τους πολίτες.

newsbeast.gr

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *