Εξοικονομώ κατ οίκον
Θεσσαλονίκη 2021

Eco-Κατασκευαστική

Με πολυετή εμπειρία στην κατασκευή, τις μελέτες και τα επιδοτούμενα προγράμματα.

Εξοικονομώ κατ οίκον Θεσσαλονίκη - Πλήρης ανάληψη Έργων

Εξοικονομώ κατ οίκον Θεσσαλονίκη με χρηματοδότηση και συνολική ανάληψη έργων. Η εταιρεία αναλαμβάνει την κατασκευή των έργων του προγράμματος εξοικονομώ εξ ολοκλήρου. Χρηματοδότηση του ποσοστού επιδότησης στο 100%. Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται στα προγράμματα είναι επώνυμα και πιστοποιημένα βάσει CE. Exoikonomo kat oikon thessaloniki

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υπαγωγής αιτήσεων στον πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021. Οι επιλαχόντες μετά από σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, υπάγονται ως αρχικά επιλέξιμες. Η διαδικασία υποβολής ΗΤΚ γι αυτές τις αιτήσεις είναι ενεργή. Με αυτό το τρόπο εξασφαλίζεται η συνολική απορρόφηση των κονδυλίων σε πανελλαδικό επίπεδο. Οι πρώτοι πίνακες επιτυχόντων έχουν αναρτηθεί και αναμένονται και οι επόμενοι. Από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε ανακοίνωση, σχετικά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων μονοκατοικιών/μεμονωμένων διαμερισμάτων και την έκδοση των αρχικών πινάκων κατάταξης για το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης «Εξοικονομώ 2021».

Με έντονη κατασκευαστική παρουσία στην υλοποίηση προγραμμάτων εξοικονομώ, σας παρέχουμε ένα ολοκληρωμένο πακέτο συνεργασίας. Από την δημιουργία του φακέλου και την κατάθεση της αίτησης, μέχρι την υλοποίηση του έργου και την επιτυχή εκταμίευση των κονδυλίων.

Επιδοτούμενο πρόγραμμα 2021

Εξοικονομώ κατ οίκον Θεσσαλονίκη

Η υποβολή των αιτήσεων του προγράμματος εξοικονομώ κατ οίκον 2021 – 2022 έχει ολοκληρωθεί. Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου και η επιλογή χρηματοδοτικού σχήματος. Σταδιακά γίνεται και η ανάρτηση πινάκων με τις υπαγωγές για τις επιλέξιμες αιτήσεις. Η εργασίες ξεκίνησαν για τις αιτήσεις σε υπαγωγή.

Βήμα 1

Στέλνετε το αίτημα ενδιαφέροντος συμπληρώνοντας την φόρμα "Πάρε προσφορά τώρα"

Βήμα 2

Επικοινωνεί ένας εξειδικευμένος μηχανικός της εταιρείας μαζί σας.

Βήμα 3

Γίνεται φυσική αποτύπωση στο χώρο και αξιολόγηση των δεδομένων.

Βήμα 4

Λαμβάνεται την προσφορά σας.

Επιδοτούμενες παρεμβάσεις εξοικονομώ 2021

Θερμομόνωση εξοικονομώ κατ οίκον Θεσσαλονίκη 2021

Θερμομόνωση

Η θερμομόνωση κελύφους, οροφής και πυλωτής είναι μία από τις πιο αποδοτικές ενεργειακά λύσεις για μία κατοικία.  Ειδικά σε κατοικίες παλιές που δεν διαθέτουν καθόλου θερμομόνωση.

Κουφώματα εξοικονομώ κατ οίκον 2021

Κουφώματα

Κουφώματα PVC ή αλουμινίου με ενεργειακά τζάμια και ρολά. Η ενεργειακή απόδοση της κατοικίας ανεβαίνει καθώς μειώνεται η διείσδυση του αέρα.

Λέβητας αερίου εξοικονομώ κατ οίκον 2021

Θέρμανση-Ψύξη

Στην κατηγορία της Θέρμανσης/Ψύξης το πρόγραμμα επιδοτεί την αγορά και τοποθέτηση λέβητας αερίου, αντλία θερμότητας, λέβητα πέλλετ, a/c και διατάξεις αυτοματισμού.

Ηλιακός Θερμοσίφωνας εξοικονομώ κατ οίκον 2021

ΖΝΧ

Η προσθήκη ηλιακού είναι απαίτηση του προγράμματος σε περίπτωση που η κατοικία δεν διαθέτει. Η πλέον ανανεώσιμη πηγή ενέργειας προσφέρει μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας.

Ενδιαφέρεσαι να ενταχθείς σε κάποια επιδοτούμενο κατασκευαστικό πρόγραμμα;

Εξοικονομώ κατ οίκον, Διατηρώ κατ οίκον, Ηλέκτρα ή άλλα ΕΣΠΑ προγράμματα.
Ζήτησε το δική σου προσφορά.

Εξοικονομώ κατ οίκον Θεσσαλονίκη 2021

100% Δωρεάν
Άμεση Απάντηση
Εξειδικευμένη Εμπειρία
Πλήρη Ανάληψη Έργων

Τι είναι το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ οίκον 2021

Το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» ανήκει στα εμβληματικά επιδοτούμενα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με σκοπό τη βελτίωση της 
ενεργειακής κλάσης των νοικοκυριών, κατά τουλάχιστον 3 ενεργειακές κατηγορίες (Εξοικονόμηση Πρωτογενούς Ενέργειας >30%).
 

Ποιες εργασίες επιδοτεί το πρόγραμμα εξοικονομώ;

Θερμομόνωση Κελύφους / Οροφής

Η θερμομόνωση κελύφους, οροφής και πυλωτής είναι απαραίτητη για τα κατοικίες που είναι πλήρως αμόνωτες  ή μη επαρκώς μονωμένες

Αντικατάσταση Κουφωμάτων

Η αντικατάσταση των κουφωμάτων με νέα ενεργειακά PVC ή αλουμινίου ελαττώνει σημαντικά τις ενεργειακές απώλειες

Αντικατάσταση Συστήματος Θέρμανσης

Η νέοι λέβητες συμπύκνωσης ή αντλίες θερμότητας είναι πολύ αποδοτικότεροι από λέβητες παλιότερης γενιάς

Exoikonomo kat oikon thessaloniki 2021

Κλιματιστήκα A/C

Τα σύγχρονα κλιματιστικά υψηλής ενεργειακής κλάσης είναι αποδοτικότερα και πιο οικονομικά σε σχέση με τα παλιότερα

Συστήματα Αυτόματου Ελέγχου

Τα συστήματα αυτόματου ελέγχου χρησιμοποιούνται προσθετικά των συστημάτων θέρμανσης ανεβάζοντας το ενεργειακό αποτύπωμα των συστημάτων θέρμανσης

Σύστημα Ζεστού Νερού Χρήσης

Τέλος το πρόγραμμα επιδοτεί την προσθήκη Ηλιακού θερμοσίφωνα ως απαίτηση, καθώς είναι μια μορφή ανανεώσιμης πηγής ενέργειας

Table of Contents

Οδηγός Προγράμματος

Κατεβάστε τον πλήρη και αναλυτικό οδηγό του προγράμματος Εξοικονομώ από τον επίσημο φορέα πατώντας το κουμπί “Λήψη Οδηγού” στα δεξιά.

Παρεμβάσεις Προγράμματος Εξοικονομώ 2021

Αντικατάσταση Κουφωμάτων

Βάσει των απαιτήσεων του προγράμματος για ενεργειακή αναβάθμιση, στην κατηγορία αυτή είναι επιλέξιμες:

(i) Η αντικατάσταση υφιστάμενων κουφωμάτων με θερμομονωτικά / θερμοδιακοπτόμενα πλαίσια και με κατ’ ελάχιστο διπλούς ενεργειακούς υαλοπίνακες, συμπεριλαμβανομένης της αποξήλωσης, και των εργασιών που απαιτούνται για την τελική διαμόρφωση του δομικού στοιχείου. Επίσης, είναι επιλέξιμη η αντικατάσταση εξώπορτας σε μονοκατοικία.

(ii) Η αντικατάσταση μόνο του υαλοπίνακα με κατ’ ελάχιστο διπλό ενεργειακό υαλοπίνακα με επίστρωση χαμηλής εκπομπής για επιλέξιμες κατοικίες/διαμερίσματα/πολυκατοικίες, προστατευόμενα ως μέρος συγκεκριμένου περιβάλλοντος ή λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής ή ιστορικής τους αξίας όπως διατηρητέα και εντός παραδοσιακών οικισμών κτήρια, στο βαθμό που η συμμόρφωση προς ορισμένες ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης θα αλλοίωνε κατά τρόπο μη αποδεκτό τον χαρακτήρα ή την εμφάνισή τους και υπό την προϋπόθεση ότι επιτυγχάνεται ταυτόχρονα ενεργειακή αναβάθμιση του κουφώματος πάνω από τις ελάχιστες απαιτήσεις του Κ.Εν.Α.Κ.

(iii) Η τοποθέτηση εξωτερικών προστατευτικών φύλλων με σύστημα κουτί-ρολό ή εξώφυλλα, ως συμπληρωματικές δαπάνες της αντικατάστασης κουφωμάτων. Στην περίπτωση που επιλέγεται επικαθήμενο σύστημα κουτί-ρολό, το κουτί πρέπει να είναι θερμοδιακοπτόμενο / θερμομονωμένο.

(iv) Η τοποθέτηση σταθερών ή κινητών συστημάτων σκίασης όπως σκίαστρα και τέντες, συμπεριλαμβανομένων του εξοπλισμού στήριξης και των εργασιών εγκατάστασης των συστημάτων αυτών.

Τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης

Με στόχο τη θερμομονωτική προστασία του κτηριακού κελύφους, είναι επιλέξιμη η τοποθέτηση θερμομόνωσης

α) στην επιστέγαση
β) στην εξωτερική τοιχοποιία και στον φέροντα οργανισμό και
γ) στο δάπεδο είτε επάνω από ανοιχτό υπόστυλο χώρο (pilotis) είτε από άλλο μη θερμαινόμενο χώρο. 

Ο συντελεστής θερμοπερατότητας του δομικού στοιχείου που προκύπτει μετά την εφαρμογή της θερμομονωτικής στρώσης θα πρέπει να καλύπτει τις ελάχιστες απαιτήσεις του Κ.Εν.Α.Κ.

Αναλυτικότερα, στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:
(i) Η εξωτερική θερμομόνωση δώματος, ανεστραμμένη ή μη, με τη δημιουργία στρώσης ρύσεων, τη στεγανοποίηση, το θερμομονωτικό υλικό, το γεωύφασμα και την τελική επικάλυψη.
(ii) Η θερμομόνωση στέγης ή πλάκας κάτω από μη θερμομονωμένη στέγη, με τη δημιουργία στρώσης εξομάλυνσης και την θερμομονωτική στρώση.
(iii) Η θερμομόνωση του λοιπού κελύφους, δηλαδή εξωτερικής τοιχοποιίας, φέροντος οργανισμού και δαπέδου επί εδάφους επί πιλοτής ή μη θερμαινόμενου χώρου, πλάκας δώματος από την εσωτερική πλευρά, με θερμομονωτικά υλικά και με επικάλυψη κατά περίπτωση οργανικό επίχρισμα ή ελαφρά πετάσματα π.χ. γυψοσανίδα.
Η μέγιστη επιλέξιμη δαπάνη, ανά επιφάνεια θερμομονωμένου δομικού στοιχείου, διαφοροποιείται ανάλογα τον τύπο του δομικού στοιχείου, το είδος της τελικής επικάλυψης και τη θερμική αντίσταση του θερμομονωτικού υλικού.

Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης.

Στην κατηγορία αυτή είναι επιλέξιμες:
(i) Η εγκατάσταση νέου ή αντικατάσταση υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης με καινούριο σύστημα (κεντρικό ή ατομικό), φυσικού αερίου/υγραερίου/βιομάζας/αντλίας θερμότητας / Σ.Η.Θ.Υ.Α. Η εγκατάσταση/αντικατάσταση αφορά στον
ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό του λεβητοστασίου στο σύνολό του, και στο δίκτυο διανομής (θερμομονωμένο κατά Κ.Εν.Α.Κ). Είναι επιλέξιμη η τοποθέτηση ενδοδαπέδιου συστήματος θέρμανσης μόνον σε συνδυασμό με σύστημα θέρμανσης αντλίας θερμότητας ή γεωθερμικής αντλίας θερμότητας.
(ii) Η εγκατάσταση αντλίας θερμότητας αέρα–αέρα διαιρούμενου τύπου split unit, multi split unit για θέρμανση/ψύξη χώρου. Επιτρέπεται η αντικατάσταση υφιστάμενων συστημάτων εφόσον δεν πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις του Κ.Εν.Α.Κ και αυτό τεκμηριώνεται από τον Ενεργειακό Επιθεωρητή. Στις περιπτώσεις που εγκαθίσταται σύστημα multi split unit, κάθε τέτοιο σύστημα λογίζεται ως μία (1) μονάδα, ανεξαρτήτως του αριθμού των εσωτερικών μονάδων.
(iii) Η εγκατάσταση διατάξεων αυτομάτου ελέγχου της λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης, όπως χρονοπρογραμματιζόμενοι θερμοστάτες χώρου, συστήματα αντιστάθμισης θερμοκρασίας προσαγωγής ή αναλογικής ρύθμισης της θερμικής ισχύος ή/και υδραυλικής εξισορρόπησης των δικτύων και ρύθμισης της ροής σε μερικά φορτία, αναλογικοί θερμοστάτες-ελεγκτές, θερμοστατικές κεφαλές θερμαντικών σωμάτων, κ.λπ. συμπεριλαμβανομένων συστημάτων θερμιδομέτρησης για την κατανομή δαπανών θέρμανσης, εφόσον η κατηγορία διατάξεων αυτομάτου ελέγχου  αναβαθμίζεται κατά μία τουλάχιστον κατηγορία του πίνακα 5.5 «Κατηγορίες διατάξεων ελέγχου & αυτοματισμών» της Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701–1/2017.

Σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών
Ενέργειας (ΑΠΕ).

Στην κατηγορία αυτή είναι επιλέξιμη η τοποθέτηση αντλίας θερμότητας, ηλιακού συστήματος για την παροχή ζεστού νερού χρήσης ή/και υποβοήθηση του κυρίως συστήματος θέρμανσης. H επιλέξιμη δαπάνη αφορά μόνο ένα σύστημα παροχής ΖΝΧ και όχι περισσότερα. Για όσες επιλέξιμες κατοικίες δεν υπάρχει εγκατεστημένο σύστημα ΖΝΧ με χρήση ΑΠΕ, είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση ηλιακού συστήματος για την παροχή ΖΝΧ, εκτός εάν αυτό δεν είναι εφικτό και υπάρχει σχετική τεκμηρίωση του Ενεργειακού Επιθεωρητή.

Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας.

Στην κατηγορία αυτή επιλέξιμες παρεμβάσεις είναι οι:
(i) Εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης (smart home), τα οποία συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας.  Είναι επιλέξιμα έξυπνα συστήματα και τεχνολογίες, οι οποίες:
α) προσαρμόζουν και διατηρούν την κατανάλωση ενέργειας (συσκευές, φωτισμός, θέρμανση, ζεστό νερό κ.λπ.) στα επίπεδα που επιλέγουν οι χρήστες με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας,
β) συγκεντρώνουν, αναλύουν και παρουσιάζουν τα στοιχεία κατανάλωσης ενέργειας,
γ) προσαρμόζουν και διατηρούν τα επίπεδα σκίασης για την επίτευξη της βέλτιστης εξοικονόμησης ενέργειας

Νέο Πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ οίκον 2023

Αναμένεται ο οδηγούς του προγράμματος για το έτος 2023.