Το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας στην Κομισιόν γίνεται «Ενέργειας και Στέγασης» και αναμένονται πιέσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, ενώ η Αθήνα προβληματίζεται για το κόστος των 75 δισ. ευρώ.
Σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα αναλάβει ο νέος Eυρωπαίος επίτροπος Ενέργειας στο θέμα της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων καθώς αναβαθμίζεται το θέμα της βιώσιμης κατοικίας και της στέγασης στις Βρυξέλλες από τη νέα διοίκηση, πηγές αναφέρουν στο Business Daily.
Για πρώτη φορά, το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας στην Κομισιόν γίνεται «Ενέργειας και Στέγασης», ώστε να συμπεριλάβει την προσιτή και βιώσιμη στέγαση, ένα κρίσιμο θέμα στην προεκλογική εκστρατεία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν.
Η απόφαση για νέο διευρυμένο χαρτοφυλάκιο ενέργειας δείχνει την αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων να ξεπεραστούν οι δομικές αδυναμίες που οδηγούν στην ρύπανση των κτιρίων, την σπατάλη ενέργειας και την ενεργειακή φτώχεια στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής.
Στην Αθήνα, όμως, το κυβερνητικό επιτελείο έχει πάρει αποστάσεις από τους στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση των ρύπων μέχρι το 2040. Στο ΥΠΕΝ πηγές αναφέρουν ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να πετύχει η χώρα την πράσινη μετάβαση λόγω του τεράστιου οικονομικού κόστους που απαιτείται.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στα 75 δισ. ευρώ ανέρχεται το κόστος της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων στη χώρα, μαζί με την αντικατάσταση των καυστήρων και των κλιματιστικών που απαιτούν οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2040. Δηλαδή ένα ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο του ΑΕΠ της χώρας.
Πρόκειται για τρεις ευρωπαϊκές οδηγίες που εφαρμόζονται και στοχεύουν στην καλύτερη ενεργειακή απόδοση του κτιριακού αποθέματος της χώρας. Σημειώνεται ότι έχει δοθεί προθεσμία μέχρι το 2040 για την αντικατάσταση των καυστήρων και των κλιματιστικών, ωστόσο θεωρούνται ανέφικτοι οι στόχοι καθώς η ακρίβεια συνεχίζει να αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τα νοικοκυριά.
Το θέμα της στέγασης όμως απασχολεί όλο και περισσότερο την κυβέρνηση, όπως φάνηκε και από την παρέμβαση του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ όπου ανακοίνωσε μέτρα με ορίζοντα τριετίας.
Φιλόδοξοι στόχοι στο ΕΣΕΚ
Στο μεταξύ, προβλέπονται μια σειρά από φιλόδοξοι στόχοι από το ΕΣΕΚ που θα εξεταστούν από τον νέο επίτροπο.
«Δεδομένου ότι η αναγκαιότητα ενεργειακής αναβάθμισης του υπάρχοντος κτηριακού αποθέματος είναι αναμφισβήτητη, απαιτείται ο καθορισμός ενός κεντρικού στόχου ανακαίνισης του κτηριακού αποθέματος μέχρι το έτος 2030 συμβάλλοντας σημαντικά στη ριζική αναβάθμιση του πεπαλαιωμένου κτηριακού αποθέματος δίνοντας παράλληλα σημαντική ώθηση στον κατασκευαστικό τομέα μέσω επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας», αναφέρει το σχέδιο.
«Ο ετήσιος ρυθμός ανακαίνισης κτιρίων κατοικίας την περίοδο 2025-2030 θα ανέλθει σε 68.000 ανακαινίσεις. Αντίστοιχα, την περίοδο 2031-2040 ο ετήσιος ρυθμός ανακαίνισης θα μειωθεί σε 64.000 ανακαινίσεις, ενώ σημαντική αύξηση αναμένεται να επιτευχθεί την περίοδο 2041-2050 στις 83.000 με σκοπό την απανθρακοποίηση του οικιακού τομέα» τονίζεται στο ΕΣΕΚ.
Τα επόμενα βήματα
Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρει στο Business Daily ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα το σχέδιο δράσης του νέου επιτρόπου Ενέργειας και Στέγασης, του Δανού Νταν Γιόργκενσεν και ότι πληροφορίες θα έχουμε αφού αναλάβει τα καθήκοντά του.
Σημειώνεται ότι ενδεχομένως να αναλάβει στις αρχές Δεκεμβρίου, αν και η ακριβής ημερομηνία θα κριθεί από τις διαδικασίες του Ευρωκοινοβουλίου.
Ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή που θα αναλάβει ο κ. Γιόργκενσεν, οι οδηγίες που έχει λάβει είναι σαφείς.
Σε επιστολή αποστολής (mission letter) που έστειλε η κ. φον ντερ Λάιεν στον κ. Γιόργκενσεν όταν ανακοινώθηκε το όνομά του για τη θέση, αναφέρεται ότι από αυτόν περιμένει τη μείωση στις τιμές ενέργειας, να αυξηθεί η παραγωγή καθαρής ενέργειας, να ενισχυθούν τα δίκτυα, όπως επίσης να εφαρμοστεί η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ και να ξεκλειδώσουν επενδύσεις που θα απευθύνονται στην προσιτή και βιώσιμη στέγαση.